Prednosti ogrevanja na pelete

Ogrevanje na pelete ima številne prednosti pred drugimi vrstami ogrevanja. Verjetno je ravno to razlog, zakaj se vse več in več gospodinjstev odloča za to obliko gretja doma. V tem članku vam bom predstavil nekatere izmed teh prednosti.

ogrevanje na pelete

Ogrevanje na pelete

Vsekakor je cenovni oziroma stroškovni vidik izjemno pomemben. V primeru, da smo prej za ogrevanje uporabljali energnet, kot je na primer kurilno olje, se nam lahko stroški ogrevanja znižajo tudi do 50%. To lahko pomeni prihranek tudi nekaj tisoč evrov na letni ravni.

Poleg prihrankov zaradi nižje cene peletov, lahko dodatno prihranimo tudi z subvencijo Eko sklada. Ker se ogrevanje na lesno biomaso šteje kot ekološko sprejemljivo, Eko sklad vsako leto razpiše določeno število subvencij za investicije v sisteme ogrevanja na pelete. Potrebno pa je biti hiter, saj te subvencije pogosto hitro poidejo.

Kot je že bilo omenjeno, je ogrevanje na pelete prijazno do okolja. Les je obnovljiv vir energije, poleg tega pa je tudi CO2 nevtralen, saj se pri izgorevanju sprosti enaka količina ogljikovega dioksida, kot ga drevo pri rasti porabi.

Še ena prednost pelet je fleksibilnost. Peleti so danes na voljo že na vsakem koraku (bencinske črpalke, trgovski centri, trgovine s tehničnih blagom itd.), tako da nam glede dostopnosti res ni potrebno skrbeti. Prav tako je ponudba široka in peleti so dostopni v različnih cenovnih razredih. Pri kurilnem olju smo običajno vezani na nakup velike količine na enkrat in to po državno reguliranih cenah. Pri peletih pa je najmanjša količina, ki jo lahko kupimo, le nekaj kilogramov, kar nas stane nekaj evrov. Tako lažje prilagajamo nakupe trenutnemu stanju v družinskem proračunu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

code