Brezplačno gostovanje na poddomeni – da ali ne?

gostovanje spletnih straniNa internetu obstaja kar nekaj spletnih strani, ki nudijo brezplačno gostovanje spletišča. Na nekaterih lahko postavimo blog (npr. na blogspot.com, tumblr.com, wordpress.com, …), na drugih pa celo prave spletne strani (npr. na weebly.com, jimdo.com, wix.com, …). Vsem naštetim je skupno to, da je novo spletišče postavljeno na poddomeno glavne domene, kar pa še zdaleč ni optimalno. Če torej na prvi pogled izgleda, da je brezplačno gostovanje na poddomeni pametna odločitev, pa lahko brez večjih pomislekov rečemo, da sta pravzaprav edini dobri lastnosti brezplačnost in enostavnost postavitve spletnega mesta.

Gostovanje na poddomeni ima kar nekaj slabosti

Verjetno se strinjate, da se pri večini brezplačnih stvari, ki so na voljo na spletu, pogosto izkaže, da bi jih bilo bolje pustiti pri miru. Podobno je tudi pri brezplačnem gostovanju spletišča na poddomeni. Sicer ne čisto zmeraj, ampak v večini primerov pa prav zagotovo. Morda se je prav vam že pripetilo, da ste spletno stran pričeli postavljati na enem izmed spletnih mest, ki to omogočajo brezplačno, ko je bilo vloženega že kar veliko dela, pa ste ugotovili, da boste prej ali slej morali registrirati svojo domeno in si priskrbeti kakovostno spletno gostovanje, do katerega boste imeli vedno dostop. V nadaljevanju si preberite nekaj glavnih slabosti, ki jih s seboj prinese brezplačno gostovanje.

Ena izmed prvih slabosti je zagotovo ta, da nimamo dostopa do nadzorne plošče, prek katere bi lahko urejali svoj paket brezplačnega gostovanja. Tako tudi nimamo FTP dostopa za prenos datotek, seveda tudi na dostop do podatkovne baze lahko kar pozabimo.

Druga izredno pomembna slabost je, da v večini primerov ni na voljo varnostnih kopij, kar pomeni, da v kolikor gre s stranjo karkoli narobe, nimamo možnosti le-te povrniti v prejšnje stanje.

Skoraj vsi ponudniki nudijo tehnično podporo samo uporabnikom, ki imajo pri njih zakupljeno gostovanje – torej tistim, ki so za storitev pripravljeni odšteti nekaj denarja. Kdor pa se odloči zgolj za brezplačno gostovanje na poddomeni, se ne more obrniti na podporo.

Na večini brezplačnih spletnih mest se pojavljajo oglasne pasice, ki kvarijo videz strani, ustvarjajo vtis neprofesionalnosti in s tem odganjajo obiskovalce. Nad oglasi nimamo nobene kontrole, pa tudi v primeru klikov na oglase (s strani obiskovalcev) sami zaslužka ne prejmemo.

Marsikdo, ki želi imeti svojo spletno stran, si želi ustvariti tudi elektronski naslov. Glede na to, da je naša stran postavljena na poddomeni neke glavne domene, na lasten e-naslov, vezan na domeno, lahko kar pozabimo.

Si predstavljate, da bi ponudnik – torej lastnik domene – prenehal obstajati? Potem bi tudi naša spletna stran čez noč izginila. Kot smo že zapisali, pa dostopa do varnostnih kopij brezplačno gostovanje največkrat ne omogoča.

Če se le da, se brezplačnemu gostovanju izognite

Se imate namen lotiti resnega projekta? Potem obvezno registrirajte lastno domeno in prostor na strežniku zakupite pri zaupanja vrednem ponudniku gostovanja. Pa tudi, če vaš projekt ne bo tako zelo resen, vam svetujemo, da se namesto brezplačnega gostovanja raje odločite za plačljivo, saj boste imeli mnogo boljši pregled nad spletno stranjo, možnost ustvarjanja elektronskih poštnih predalov, lahko boste ustvarjali varnostne kopije (oz. se bodo po vsej verjetnosti periodično ustvarjale kar same) in še marsikaj drugega.

Več o spletnem gostovanju si lahko preberete na povezavi http://web-hosting.si/.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

code