Kako izgleda izris kuhinje?

izris kuhinje

Izris kuhinje

Pri načrtovanju in prodaji kuhinj se je skozi čas zgodilo ogromno sprememb. Tako, kot vse stvari v našem življenju, tudi kuhinjsko pohištvo postaja vse bolj personalizirano in izdelano točno po željah uporabnik, rešitve pa so vedno bolj kompleksne. Ker je v salonih kuhinj nemogoče prikazati prav se možne kombinacije, si težko predstavljamo, kako točno bo izgledala naša kuhinja. Pri tem na srečo pomaga še ena pridobitev modernega časa, računalnik. Beri naprej

Prednosti ogrevanja na pelete

Ogrevanje na pelete ima številne prednosti pred drugimi vrstami ogrevanja. Verjetno je ravno to razlog, zakaj se vse več in več gospodinjstev odloča za to obliko gretja doma. V tem članku vam bom predstavil nekatere izmed teh prednosti.

ogrevanje na pelete

Ogrevanje na pelete

Vsekakor je cenovni oziroma stroškovni vidik izjemno pomemben. V primeru, da smo prej za ogrevanje uporabljali energnet, kot je na primer kurilno olje, se nam lahko stroški ogrevanja znižajo tudi do 50%. To lahko pomeni prihranek tudi nekaj tisoč evrov na letni ravni.

Poleg prihrankov zaradi nižje cene peletov, lahko dodatno prihranimo tudi z subvencijo Eko sklada. Ker se ogrevanje na lesno biomaso šteje kot ekološko sprejemljivo, Eko sklad vsako leto razpiše določeno število subvencij za investicije v sisteme ogrevanja na pelete. Potrebno pa je biti hiter, saj te subvencije pogosto hitro poidejo.

Kot je že bilo omenjeno, je ogrevanje na pelete prijazno do okolja. Les je obnovljiv vir energije, poleg tega pa je tudi CO2 nevtralen, saj se pri izgorevanju sprosti enaka količina ogljikovega dioksida, kot ga drevo pri rasti porabi.

Še ena prednost pelet je fleksibilnost. Peleti so danes na voljo že na vsakem koraku (bencinske črpalke, trgovski centri, trgovine s tehničnih blagom itd.), tako da nam glede dostopnosti res ni potrebno skrbeti. Prav tako je ponudba široka in peleti so dostopni v različnih cenovnih razredih. Pri kurilnem olju smo običajno vezani na nakup velike količine na enkrat in to po državno reguliranih cenah. Pri peletih pa je najmanjša količina, ki jo lahko kupimo, le nekaj kilogramov, kar nas stane nekaj evrov. Tako lažje prilagajamo nakupe trenutnemu stanju v družinskem proračunu.

Stvari, ki jih morate preveriti preden najamete hišo

Obstaja kar nekaj stvari, ki jih morate preveriti pred najemom hiše. Prva stvar je povprečje mesečnih stroškov. Za te informacije lahko pokličete pristojne službe in zahtevate izpis lanskoletnih mesečnih stroškov. To vam bo dalo vpogled v to, kakšni naj bi bili mesečni stroški tudi za vas. Najem hiše z novimi okni, vrati in izolacijo pomeni nižje stroške, zato morate vedno preveriti, če je hiša izolirana in če okna tesnijo.

V kleti vedno preverite, če kje kaj uhaja, leseni deli kleti pa morajo biti brez termitov. Mnogi lastniki ne vzdržujejo kleti, saj več pozornosti namenijo bivalnim prostorom. Prepričajte se, da ima hiša vse potrebne priključke in odtoke za pralni stroj in ostale aparate, prav tako preverite, v kakšnem stanju so cevi. Stopnice morajo biti v dobrem stanju in imeti ograjo za roke.
Druga stvar, ki jo morate preveriti pri najemu hiše so podstrešje, okolica in garaža, če ta obstaja. Podstrešje mora biti suho, skozi streho se ne sme videti zunanja svetloba. Preverite, če obstajajo zračniki, vendar to ni tako pomembno, kot ugotovitev, če streha prepušča. Podstrešje mora biti prav tako izolirano saj to zmanjša izgubo toplote in pomaga, da hladen zrak ostane v notranjosti, če zaženete klimatsko napravo. Vse mora biti po standardih – le tako boste lahko vaše račune obdržali na realni porabi. Seveda pa tudi vi potrebujete prostor, kjer se boste počutili varno in sproščeno, z vednostjo, da vse deluje tako kot mora.

Preverite okolico. Sigurno želite živeti v varni soseščini in edini način, da to preverite je tako, da povprašate lastnika ali pa pokličete na policijsko postajo. Tudi sprehod po soseski vam lahko da kar nekaj odgovorov, še bolje pa je, če vprašate pri sosedih.

Najbližja šola je še ena stvar, o kateri morate razmisliti, ko najemate hišo. Seveda želite, da bi vaš otrok obiskoval dobro šolo, poleg tega pa si naberite nekaj informacij glede avtobusnih prevozov – če sploh so na tem področju in kako pogosto prihajajo.

Ko imate odgovore na vsa vaša pomembna vprašanja je vedno lažje, da se odločite, če sta kraj in lokacija prava za vas.

Stenske nalepke

Pri nakupu opreme za naše stanovanje smo ponavadi pozorni na vse detajle, saj si želimo, da se v našem domu počutimo kar se da dobro. Vendar se nam ponavadi zdi, da smo kljub vsemu na nekaj pozabili, saj nam nekaj manjka. Včasih je to lahko le sobna rastlina, ki zapolni prazen prostor v sobi, včasih pa dobimo občutek, da stene kljub nekaj obešenim slikam delujejo prazno. Rešitev za ta problem so stenske nalepke, ki hitro zapolnijo praznino naših sten. Na voljo imamo mnogo vzorcev med katerimi lahko izbiramo. Priljubljeni pa so tudi razni verzi ali pregovori, ki nam dajo neko posebno energijo, ko vstopimo v prostor in se ozremo proti steni. Stenske nalepke lahko kupimo že skoraj v vseh večjih trgovinah z notranjo opremo ali dekoracijo. V današnjih časih, ko brez spleta skoraj ne gre, pa jih seveda lahko naročimo tudi preko spleta. Pri naročilu preko spleta moramo dobre pogledati dimenzije in barve saj je potrebno upoštevati, da so slike na spletu včasih lahko varljive, glede na to, da v fizični trgovini lahko nalepke primemo v roko in dobimo točno predstavo kako bo stenska nalepka popestrila našo dnevno sobo.

Nekaj o zavesah…

Zavese niso le okrasek na naših oknih ampak nam služijo tudi kot neke vrste izolacija, saj preprečujejo soncu vdor svetlobe in toplote v prostor. Poleg tega pa nam nudijo tudi večjo mero zasebnosti, ker zastirajo pogled v notranjost našega doma. Ravno zaradi slednjega se še vedno mnogo ljudi odloča za zavese. Seveda pa so se zavese z leti tudi spremenile. Trenutno je na voljo mnogo več modelov z veliko različnimi vzorci katere običajno natisnejo na blago za zavese s posebnimi tiskalniki, ki imajo možnost tiskanja na take podlage kot je blago. Zaradi velike in pestre ponudbe moramo biti pozorni, da izberemo pravilno velikost in dolžino, saj lahko hitro pozabimo, da zavese, ki so pri radiatorjih ne smejo segati čez njih, ker to onemogoča pretok toplega zraka v prostor. Pozorni moramo biti tudi pri oknih ob katerih imamo pisalno mizo, saj moramo izbrati material, ki bo omogočal, da svetloba pronica skozi zaveso in nam nudi svetlobo katero potrebujemo za delo.